image

Манифестација Осу се небо звездама

Обележавањe стогодишњице смрти Стевана Стојановића Мокрањца у Задужбини Илије М. Коларца у Београду 27-28. септембра 2014. године

 

Манифестацијом ОСУ СЕ НЕБО ЗВЕЗДАМА која је одржана 27. и 28. септембра у Београду, Задужбина Илије М. Коларца, Културни центар Београда и Мокрањчева задужбина, заједничким снагама, уз подршку Града Београда, обележили су велики јубилеј - стогодишњицу смрти Стевана Стојановића Мокрањца.

 

Приликом конципирања манифестације, аутори програма руководили су се идејом да под кровом Коларчевог здања овим поводом окупе све најбоље и најзначајније тумаче Мокрањчевог дела у земљи. У програмском смислу тежило се обухватању свих сегмената Мокрањчевог деловања који би били намењени различитим циљним групама како би свака за себе могла да пронађе лепоту и нит која је повезује са Мокрањчевим делом. Тако је у оквиру дводневне манифестације представљена целокупна Мокрањчева делатност кроз документарну изложбу о његовом животу и раду, приказивање филма, концерте хорова, презентацију Мокрањчеве инструменталне музике, предавања, као и кроз програм намењен дечјој популацији.

 

Учесници манифестације:

 

Хор Дечјег културног центра, Београд
Срђан Атанасовски, музиколог
проф. др Соња Маринковић, музиколог
Прво београдско певачко друштво
Клавирски дуо Снежана Николајевић - Весна Кршић
проф. др Димитрије О. Големовић, етомузиколог
Гудачки квартет Мокрањац
Хор Обилић - AКУД Бранко Крсмановић & Академски хор Collegium musicum
Хор Радио - телевизије Србије

 


ПРОГРАМ


СУБОТА, 27. септембар 2014.

11:00 – Велика дворана
Концерт Како се слуша Мокрањац - Мала школа бонтона
Хор Дечјег културног центра Београд, диригент: Невена Ивановић
Водитељ: Милош Миловановић
Пригодно конципиран програм сачињавала су дела Мокрањца - Друга руковет и Тебе појем из Литургије, више народних песама, као и Мала руковет Војислава Симића. Захваљујући великом труду диригента Невене Ивановић и сјајној комуникацији водитеља програма Милоша Миловановића са публиком коју су чинили првенствено најмлађи нараштај и њихови родитељи, препуна Велика дворана Коларчеве задужбине одјекивала је од бурних аплауза којима је одушевљена публика поздрављала своје вршњаке на подијуму.

 

12:00 – Музичка галерија
Отварање документарне изложбе Мокрањчево доба, живот и рад
Предавање Мокрањац и “Стара Србија”, предавач: Срђан Атанасовски
Уз представљање аутора и организатора манифестације, у Музичкој галерији је отворена изложба која је осмишљена специјално за ову прилику, уз подршку Првог београдског певачког друштва, Музеја Крајине из Неготина и Музиколошког института САНУ. На изложби је приказан Мокрањчев пут кроз све етапе његовог живота, почевши од његовог родног краја и породичних фотографија, преко школовања у Београду и иностранству, делатности у Београдском певачком друштву и осталих професионалних активности, све до последњих дана великог композитора. Везано за изложбу, музиколог Срђан Атанасовски одржао је предавање Мокрањац и Стара Србија указујући на сложени политички и друштвени контекст времена у којем су настала Мокрањчева дела, али и на њихово тумачење у каснијим епохама.


13:00 – Сала Јосиф Панчић
Филм Мокрањац заувек, режија: Миомир Мики Стаменковић
Продукција: Дом културе Стеван Мокрањац, Неготин, Застава филм, 2006
О животу Стевана Стојановића Мокрањца постоји мало аутентичних филмских записа. Филм Мокрањац заувек, настао је на иницијативу Дома културе Стеван Мокрањац из Неготина, а поводом прославе 150. годишњице рођења великог композитора. Филм је организаторима за приказивање на манифестацији уступио иницијатор његовог настанка, Дом културе Стеван Мокрањац из Неготина.


19:00 – Музичка галерија
Предавање Делатност и дело Стевана Мокрањца, предавач: проф. др Соња Маринковић
Одличан познавалац Мокрањчевог дела, проф. др Соња Маринковић, редовни професор Факултета музичке уметности у Београду и један од најугледнијих музиколога у земљи, и овом приликом је пронашла прави начин да упозна публику са најважнијим аспектима дела великог композитора, као и са његовим упорним и посвећеним радом на ширењу и популаризацији музике у Србији на крају XIX и почетком XX века.


20:00 – Велика дворана
Концерт Мокрањац - звезда водиља музичке Србије
Прво београдско певачко друштво, диригент: Светлана Вилић
Уводна реч: академик Дејан Деспић, председник Мокрањчеве задужбине
Први вечерњи концерт припао је Мокрањчевом хору - Првом београдском певачком друштву са диригентом Светланом Вилић. Посебно посвећујући део програма свом некадашњем хоровођи, за време чијег је руковођења хор постигао највеће успехе, Прво београдско певачко друштво определило се за концерт православне духовне музике изводећи дела Маринковића, Говедарице, Мокрањца, Дегтарјова, Чеснокова, Станковића, Танејева и Архангелског. У свечаном тону, извођењем компактно укомпонованог целовечерњег програма, са солистима Александром Аливојводић, сопран, Аном Симанић, мецосопран, Ђорђем Томићем, бас и Ненадом Чичом, тенор, вођен сигурном руком надахнутог диригента Светлане Вилић, хор је изванредно изразио аутентичан дух музике православља. Наступ Првог београдског певачког друштва публика је испратила снажним и дуготрајним аплаузом.

 

 

НЕДЕЉА, 28. септембар 2014.

11:00 – Велика дворана
Концерт из циклуса Коларчев подијум камерне музике
Клавирски дуо Снежана Николајевић - Весна Кршић Гост: Милан Милић, удараљке
Публици је представљена Мокрањчева инструментална музика - најпре Пет фуга у аранжману за два клавира, а затим Пета, Седма, Осма и Петнаеста руковет у аранжману Вере Миланковић за два клавира и удараљке. На видео биму, приказана су и два веома занимљива видео прилога музиколога др Драгутина Гостушког- одломци из серије Рађање српске музичке културе која су емитовани 1987. године на Телевизији Београд. Прилози Човек кога смо чекали и Човек кога нећемо заборавити на специфичан начин говорили су о улози Мокрањца у српској музичкој култури и односу средине према њему и његовом делу.


12:00 – Музичка галерија
Предавање Да ли је Стеван Мокрањац први српски етномузиколог? Предавач: проф. др Димитрије О. Големовић
Одговорајући на провокативан наслов предавања, проф. др Димитрије О. Големовић, редовни професор Факултета музичке уметности у Београду и водећа личност етномузикологије у Србији данас, говорио је о Мокрањчевом драгоценом раду на очувању српске културе и наслеђа, што је поткрепио низом конкретних примера.


У паузи програма у Коларчевој задужбини, представници Мокрањчеве задужбине, Дома културе Стеван Мокрањац из Неготина и Града Неготина, положили су венце на Мокрањчев гроб на Новом гробљу. Њима су се придружили хор Храма Свете Тројице из Неготина, који је испред Мокрањчевог гроба отпевао Тебе појем из Литургије и књижевник Адам Пуслојић прочитавши своје пригодне стихове посвећене Мокрањцу.

 

18:00 – Хол Велике дворане
Концерт Гудачки квартет Мокрањац – Мирослав Павловић (виолина), Бојана Јовановић (виолина), Томислав Милошевић (виола), Ђорђе Милошевић (виолончело)
Овај концерт представљао је осврт на Мокрањчеву активност као виолинисте, камерног музичара и композитора инструменталне музике. На програму су били Почасница Стевану Мокрањцу Дејана Деспића, Мокрањчева Фуга и Глинкин Гудачки квартет у Еф дуру. Осим познатих мелодија из Мокрањчевих руковети, инспиративно обрађених у Почасници Дејана Деспића и Мокрањчеве Фуге за гудачки квартет која је настала под снажним утицајем западно – европске културе, посебно у смислу примене стила и технике компоновања, изведен је и Гудачки квартет у ЕФ дуру Михаила Глинке. Ова композиција подсетила је публику на донекле сличан животни и уметнички пут који су прошли велики Мокрањчев словенски претходник и Стеван Ст. Мокрањац у стварању националног стила у својим срединама, као и њихов утицај на будуће стваралаштво у матичним земљама.


20:00 - Велика дворана 
Концерт
Хор Обилић - АКУД Бранко Крсмановић и Академски хор Collegium musicum
Диригент: Даринка Матић - Маровић
Хор Радио - телевизије Србије
Диригент: Бојан Суђић

Аутентичан и посвећен тумач Мокрањчеве музике, коју је са хоровима Обилић - АКУД Бранко Крсмановић и Collegium musicum, са изванредним успехом деценијама изводила на подијумима широм света, Даринка Матић – Маровић својим сугестивним и продуховљеним приступом, Мокрањцу у част у Коларчевој задужбини, извела је његову Литургију Св. Јована Златоустог. Јектенија и возгласе изводили су Радивоје Симић, тенор, Иво Брковић, баритон и Дарко Манић, бас. Громки аплауз и овације којима је одушевљена публика поздравила хорове и њиховог диригента, били су најбоља награда, како сјајним извођачима, тако и монументалном Мокрањчевом делу.


Водећем професионалном вокалном ансамблу у земљи, Хору Радио - телевизије Србије, припала је част да затвори дводневну манифестацију посвећену обележавању стогодишњице смрти Стевана Ст. Мокрањца. Свој програм, хор је започео извођењем духовне музике - Да исправитсја и О како безаконоје, да би затим отпевао Другу, Пету, Десету и Једанаесту руковет, као и духовити хорски скерцо Козар и Тебе Бога хвалим на бис, док су солисти били Биљана Васиљевић, сопран и Вања Бисерчић, тенор. Бриљантним извођењем Мокрањчеве музике, а посебно изузетно надахнутим и оригиналним тумачењем руковети, захваљујући врхунски израђеним и продубљеним нијансама у оквиру појединих мелодија сваке од њих, Бојан Суђић и Хор РТС-а успели су да утисну нови печат квалитета Мокрањчевом делу. Изузетни извођачки домети Хора РТС-а и његовог диригента, награђени су дуготрајним аплаузом и овацијама публике, чиме је уједно означен и крај манифестације.


Употпуњавању атмосфере у Коларчевој задужбини симболично су допринели грожђе и вино из Мокрањчевог родног краја за које се побринула винарија Матаљ из Неготина.


Сви учесници манифестације – аутори, организатори, извођачи и предавачи одрекли су се хонорара, сматрајући учешће у програму својим доприносом обележавању великог јубилеја.

 

Организатори манифестације

Мокрањчева задужбина
Задужбина Илије М. Коларца
Културни центар Београда

 

Манифестацију подржао

Град Београд, Секретаријат за културу

 

Посебна захвалност
Прво београдско певачко друштво
Музеј Крајине, Неготин
Музиколошки институт САНУ
Дом културе Стеван Мокрањац, Неготин