image

Трагом Мокрањца

Стеван Стојановић Мокрањац најистакнутији је и без премца најомиљенији ствараоц српске уметничке музике, који је тој музици поставио трајне темеље и први са њеним вредностима, као и са лепотама српског музичког фолклора, упознао остали свет на турнејама Београдског певачког друштва по Европи с краја XIX и почетком XX века. Данас, његове композиције део су стандардног репертоара најпрестижнијих домаћих и страних хорова и изводе се широм света.


Иако скоро искључиво вокални композитор, Мокрањац је у уметничкој обради фолклорних мотива постао узор новим генерацијама. Први је, међу српским композиторима, поставио темеље једне стваралачке школе, а на његовим Руковетима одгајале су се генерације диригената и хорских певача. Из Мокрањчеве школе пут води како ка његовим савременицима (Станислав Бинички, Исидор Бајић, Петар Крстић), следбеницима или ученицима (Петар Коњовић, Милоје Милојевић, Стеван Христић, Коста Манојловић), тако и до Прве руковети Војислава Вучковића, а такође и до композитора друге половине XX и почетка XXI века (Константин Бабић, Душан Радић, Дејан Деспић, Рајко Максимовић, Светислав Божић и др.). Може се очекивати да ће и будуће генерације у Мокрањчевом делу откривати нову инспирацију и лепоту.


И остала Мокрањчева делатност – као мелографа и етномузиколога, педагога и организатора, оснивача прве сталне музичке школе у тадашњој Србији, њеног директора и професора, покретача камерне музике, дописног члана Српске краљевске академије (данас Српска академија наука и уметности) - оставила је дубок траг на свим пољима културног живота у Србији.

 

Великану Мокрањцу у славу и почаст, у његовом родном Неготину, сваког септембра почевши од 1965. године, одржава се фестивал Мокрањчеви дани, један од најстаријих уметничких фестивала у Србији. Враћајући се Мокрањцу и његовом стваралаштву, на Фестивалу се увек изнова оживљава његова музика у садашњем времену- новим околностима, друштвеним, социјалним и уметничким приликама, подсећајући на сву лепоту и значај његове музичке оставштине. Уз редовно учешће домаћих и страних хорова, који са великим ентузијазмом певају духовну и световну музику, како Мокрањчеву тако и савремених аутора, оних који следе његов пут и других који тек трагају за новим изразом, Мокрањчеви дани утемељују постанак и осветљавају пут, омогућавајући да се у Неготину премијерно изведу најбољи изданци српског музичког стваралаштва на трагу Мокрањчевог непресушног стваралачког врела.