image

Одјеци 2010.

Мокрањчева задужбина је успела да реализује вишегодишња настојања - да најзанимљивије сегменте реномираног уметничког фестивала Мокрањчеви дани који се традиционално одржава у Неготину, после премијерног извођења на Фестивалу, представи у оквиру манифестације Одјеци Мокрањчевих дана и у другим градовима Србије.

 

Одјеци 2010.

 

У организацији Мокрањчеве задужбине, у сарадњи са Министарством културе Републике Србије, Скупштином града Београда и Општином Стари град, 15. септембра 2010. године, у Свечаној сали Скупштине града, одржан је концерт на коме је наступио Камерни хор Ипавска www.ipavska.si из Словеније са диригентом Матјажом Шчеком, победник Натпевавања хорова на фестивалу Мокрањчеви дани 2009. године. Овај хор ужива углед једног од најбољих певачких састава у Словенији и Европи, што доказује бројним наступима на концертима, као и на многим такмичењима на којима је до сада редовно освајао највише награде, док је диригент Матјаж Шчек, током успешне каријере, добитник низа међународних признања са разним хоровима.


Пред препуном двораном Скупштине града, Камерни хор Ипавска је, својoм изванредном интерпретацијом разноврсног и врло захтевног програма, оставио веома снажан утисак на слушаоце, док су посебно упечатљива била извођења како Мокрањчевог Опела, тако и дела савремених словеначких аутора. Дуготрајан аплауз којим је београдска публика наградила Хор и његовог диригента, као и укупна атмосфера током концерта, најбоље су одсликали ово изузетно уметничко вече у здању Скупштине града.

 

Пре почетка концерта, госте из Словеније је, у име Општине Стари град и њене председнице Мирјане Божидаревић, поздравио Ђорђе Лазаревић, члан Општинског већа и један од добротвора Мокрањчеве задужбине, пожелевши им успешан наступ и пријатан боравак у Београду.