image

Одјеци 2011.

У сарадњи са Министарством културе, информисања и информационог друштва Републике Србије, Скупштином града Београда и Општином Стари град, Мокрањчева задужбина је организовала два концерта.


На првом концерту 6. септембра 2011. године, у Свечаној сали Скупштине града, наступио је хор Првог београдског певачког друштва www.pbpd.info са диригентом Светланом Вилић.


Овај најстарији хор у Србији, који је основан далеке 1853. године, захваљујући тридесетогодишњем раду Стевана Мокрањца у својству уметничког руководиоца и диригента, током времена идентификован је као Мокрањчев хор. Осим Мокрањца, диригенти и хоровође Друштва били су сви најзначајнији композитори и диригенти у Србији као што су Корнелије Станковић, Јосиф Маринковић, Даворин Јенко и многи други. Хор је забележио значајне наступе у земљи и иностранству и освојио низ награда на престижним међународним фестивалима.

 

На концерту у Скупштини града, изведена је духовна музика Маринковића, Балакирјева, Д. Вилића, Говедарице, Кузњецова, Папаконстантинуа, Тајчевића, Кедрова, Станковића, Чеснокова и Чајковског. Овим наступом, Прво београдско певачко друштво је још једном потврдило да, вођено сигурном руком диригента Светлане Вилић, с правом ужива углед једног од наших најбољих хорова.

На другом концерту 17. септембра 2011. године, у Великој дворани Коларчеве задужбине, наступио је хор АКУД-a Иво Лола Рибар www.kudlola.org.rs са диригентом Милованом Панчићем, победник Натпевавања хорова 2010. године на фестивалу Мокрањчеви дани у Неготину.


Овај реномирани хор одржао је до сада преко 3000 концерата широм света и освојио многобројне награде на угледним хорским такмичењима. Кроз ансамбл је, током више од шест деценија његовог постојања, прошло близу 9000 певача као и неколицина истакнутих диригената, међу којима и низ уметника који су касније остварили врхунске каријере.

 

Пред пуном двораном Коларчеве задужбине, хор АКУД-a Иво Лола Рибар извео је врло упечатљиво веома захтеван и разноврстан програм који су чинила дела Кедрова, Христова, Рахмањинова, Чеснокова, Божића, Мокрањца, Фирфова и Бабића. Одушевљена публика је дуготрајним аплаузом и овацијама наградила Хор и његовог диригента.