image

Одјеци 2012.

Уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, Мокрањчева задужбина је у септембру 2012. године организовала манифестацију Одјеци Мокрањчевих дана у Београду, Крагујевцу и Новом Саду. На овогодишњој манифестацији наступио је победник Натпевавања хорова на фестивалу Мокрањчеви дани 2011. године, Камерни хор Салутарис из Минска (Белорусија).


По први пут проширујући Одјеке Мокрањчевих дана и на публику изван Београда, концерти су реализовани у сарадњи са Домом културе Стеван Мокрањац из Неготина, Секретаријатом за културу града Београда, Музичким центром Крагујевац и Музичком омладином Новог Сада.


Камерни хор Салутарис основан је 2007. године. Репертоар овог мешовитог вокалног ансамбла, чији су чланови професори, економисти, уметници, хорски диригенти и певачи, је разноврстан: од ренесансне литургијске музике до модерних духовних остварења, од традиционалних руских и белоруских песама до оригиналних аранжмана народне и поп музике. Висок професионални ниво интерпретација сложених програма потврдио је низ концерата у Словенији (фестивал Орфест 2007), Шпанији (Торевјеха, 2008), Белорусији (2007 – 2012), Италији (2009), Пољској и Бугарској (2010), Немачкој и Литванији (2011-2012), Русији, Украјини и Србији (2012). У мају 2009. Хор је освојио Прву награду на 10. Фестивалу православне музике у Минску. У новембру 2009. jе, у сарадњи са Оперским студиом Белоруске државне музичке академије, поставио на сцену оперу Дидона и Енеј Хенрија Персла. У мају 2010. је победио на Интернационалном фестивалу православне црквене музике у Хајновки (Пољска). У септембру 2011. Хор је победио на Натпевавању хорова на Мокрањчевим данима у Неготину. Хор је до сада снимио три ЦД-а и један ДВД.


Олга Јанум je уметнички руководилац и диригент хора Салутарис. Свестрана музичка личност, искусан педагог и харизматични вођа, она је непресушни извор нових идеја и специфичне музичке визије. Завршила је белоруску Државну музичку академију 1994. године као дипломирани диригент и певач. Тренутно води и хор при православној цркви Свих тужних радост у Минску.


Изузетно богату концертну активност Хора и његовог диригента, најбоље илуструје податак да је само током 2012. године овај ансамбл остварио преко 50 концерата у Немачкој, Литванији, Русији, Украјини и Белорусији, наступајући у најпрестижнијим концертним дворанама. Концерте хора Салутарис, само у овој години, посетило је више од 10.000 слушалаца.


На сва три концерта у Србији, хор Салутарис извео је идентичан и врло занимљиво конципиран програм који је омогућио да потенцијали хора дођу до пуног изражаја. Концерт у Крагујевцу одржан је 17.09.2012. у сали Прве гимназије пред препуном двораном. У Београду, хор је наступио 18.09.2012. у Великој дворани Коларчеве задужбине, а концерту је присуствовао и један број високих званица из јавног и културног живота земље, као и представника више амбасада, док је по завршетку овог концерта, Амбасада Белорусије приредила коктел. Концерт у Новом Саду био је 19.09.2012. у изузетном амбијенту Синагоге.


Наступајући у атрактивним костимима - репликама старих народних (пастирских) ношњи, програмом сачињеним од духовних композиција у првом делу (дела Мартинова, Дилецког, Денисове, Љановича, Бондаренка, Ешенвалдса, бугарски и грчки напеви) и, у другом делу, белоруских народних песама у обради младог композитора Андреја Саврицког, Хор је изазвао снажно одушевљење публике у сва три града. Кристално чисти гласови, прецизно јасна интонација и дикција, као и изванредни солисти, посведочили су о веома специфичном и дубоко просвећеном и промишљеном односу према музици - сваком тону, фрази, па чак и покрету на сцени. Под управом диригента Олге Јанум, са префињеним осећајем за динамику и спретним трансформацијама од сасвим лаганог, прозрачног вокалног слога па све до снажног и пуног хорског звука, хор Салутарис представио је публици у Србији читав низ интересантних дела. Оригинална кореографија у другом делу концерта, уз свирање на народним инструментима, подражавање звукова из природе (олуја, ветар), покретима оживљено обредно, ритуално плесање, као и изузетно извођење Мокрањчеве Друге руковети, произвели су овације публике на сва три концерта. Са своје стране, хор Салутарис се публици одужио дуготрајним бисевима, од којих је свакако најзанимљивије било извођење чувене руске песме Подмосковске вечери која је, у савременом аранжману, изведена на завршетку концерта у Новом Саду.

 

Одушевљење публике овогодишњим концертима хора Салутарис у сва три града, као и његов атрактиван наступ, навели су Мокрањчеву задужбину на покретање иницијативе за поновно довођење овог изузетног хора у Србију и његово представљање и у другим градовима у нашој земљи.