image

Одјеци 2014.

У сарадњи са Министарством културе и информисања Републике Србије, Скупштином града Београда и Музичким центром Крагујевац, у години обележавања 100. годишњице смрти Стевана Ст. Мокрањца, у оквиру манифестације Одјеци Мокрањчевих дана 2014, Мокрањчева задужбина је организовала концерте у Крагујевцу и Београду на којима је наступио Мокрањчев хор – Прво београдско певачко друштво.

 

Овај најстарији хор у Србији, чији богати историјат представља уједно и историју духовног и културног изграђивања земље, основан је далеке 1853. године. Од певачког друштва које је основала група грађана у време Кнежевине Србије, Хор је прерастао у националну институцију која чува и наставља дугу традицију. Своје златно доба Хор је доживео током тридесетогодишњег рада Стевана Ст. Мокрањца у својству уметничког руководиоца и диригента, због чега је током времена идентификован као Мокрањчев хор. Предвођен њиме, Хор је не само у Србији, већ и у европским културним центрима, проносио лепоту српског народног мелоса уметнички обрађеног у Мокрањчевим руковетима и упознајући свет са националним и духовним благом свога народа. У својству краљевског амбасадора културе Србије, Хор je певао пред највећим владарима Европе, одржавао добротворне концерте, школовао талентоване музичаре, помагао сиромашне ђаке, ратнике ослободилачких ратова. Под Мокрањчевим руковођењем, Хор је певао и на прослави 900 година Православља у Русији, док је под окриљем Друштва, Мокрањац, заједно са Станиславом Биничким и Цветком Манојловићем, основао 1899. године прву музичко – педагошку установу у тадашњој Србији - Српску музичку школу (данас Музичка школа Мокрањац у Београду). Осим Мокрањца, Прво београдско певачко друштво су водиле неке од најзначајнијих личности у нашој музици 19. и 20. века (К. Станковић, Ј. Маринковић, Д. Јенко, С. Бинички, К. Манојловић, С. Христић, М. Милојевић, В. Илић, С. Пашћан-Којанов, А. Вујић, Б. Суђић, В. Милосављевић и др.). У новије време, Друштво је остварило низ изузетно успешних гостовања у земљи и у иностранству и постигло велике успехе на престижним међународним фестивалима. Од 2004. године, диригент и уметнички руководилац Друштва је Светлана Вилић.

 

На оба концерта, Прво београдско певачко друштво, са диригентом Светланом Вилић, извело је складно конципиран програм посвећен Мокрањцу у овој години јубилеја који су сачињавала дела Маринковића, Балакирјева, Мокрањца, Чајковског, Говедарице, Бортњанског и Бајића.

 

Концерт у Крагујевцу одржан је 14.09.2014. у сали Прве гимназије, а долазак публике није спречило ни велико невреме које је захватило Крагујевац непосредно пред почетак концерта. Пред прилично попуњеном двораном, вођен сигурном руком надахнутог диригента Светлане Вилић, хор је изванредно изразио аутентичан дух музике православља, остављајући при томе изузетно снажан утисак на слушаоце. Посебно запажена ове вечери, била су извођења композиција Тебе појем из Мокрањчеве Литургије, Радујтесја праведнији Димитрија Бортњанског и Српкиња Исидора Бајића.

 

Концерт у Београду, одржан је 16.09.2014. у Свечаној сали Скупштине Града са идентичним програмом. У дворани у којој је овај хор био чест гост, извођење програма протекло је у свечаном тону достојном години јубилеја великог српског композитора. Наступ Првог београдског певачког друштва публика је испратила бурним и дуготрајним аплаузом