image

Одјеци 2015.

Настављајући са већ традиционалном манифестацијом Одјеци Мокрањчевих дана започетом 2010. године у Београду, Мокрањчева задужбина је 16.09.2015. године, у сарадњи са београдском општином Стари град, организовала концерт Одјеци Мокрањчевих дана 2015  на коме је наступио хор Iuventus cantat из Сомбора, победник Натпевавања хорова на фестивалу Мокрањчеви дани у Неготину 2014. године.

 

Мешовити омладински хор Iuventus cantat који постоји од 1985. године у оквиру Сомборског певачког друштва основаног 1870. године, члан је Европске федерације омладинских хорова (EFYC) и фондације Интеркултур. Под управом свог оснивача и диригента – Силвестера Хајнала, Хор је за кратко време, сарађујући са истакнутим оркестрима и диригентима, стекао изванредну репутацију наступајући на свим најзначајнијим манифестацијама у земљи и освојио многе награде на неким од најугледнијих домаћих и светских хорских фестивала.

 

Актуелни диригент хора Дајана Мијић, била је дугогодишњи члан хора Iuventus cantat, потом асистент диригента, а на месту диригента сомборског ансамбла налази се од 2012. године. Са овим хором, Дајана Мијић је забележила велики број наступа и освојила значајне награде.

 

На концерту у Свечаној сали Дома Војске Србије у Београду, Хор је извео дела Стевана Ст. Мокрањца, Војислава Илића и, по први пут у Београду, дело Мирољуба Аранђеловића- Расинског Венчић Мокрањцу- првонаграђену композицију на конкурсу Мокрањчеве задужбине 2014. године.

 

Дуготрајаним  аплаузом, београдска публика је поздравила и наградила Хор и његовог диригента Дајану Мијић за ово изузетно музичко вече.