image

Одјеци 2016.

У сарадњи са Музичким центром Крагујевац, Мокрањчева задужбина организовала је концерт Одјеци Мокрањчевих дана 2016, настављајући тако са већ традиционалном манифестацијом започетом 2010. године у Београду. На концерту је  наступио Академски хор Ангел Манолов из Софије, победник Натпевавања хорова на фестивалу Мокрањчеви дани у Неготину 2015. године. Овог пута, концерт је одржан у сали Прве гимназије у Крагујевцу 10.09.2016. године.

 

Академски хор Ангел Манолов основан је 1933. године у Софији као један од првих студентских хорских ансамбала у Бугарској и данас је један од најбољих бугарских хорова. Током више од 80 година постојања, наступио је на више од 4000 концерата у земљи и на преко 350 у иностранству.  Добитник је многих првих награда, златних медаља, диплома и признања на хорским фестивалима и такмичењима- у Будимпешти, Берлину, Прагу, Москви, Бечу, Ланголену, Варни, Торевјехи, Анталији, Арецу. У периоду од 1933. године до данас, кроз Хор је прошло преко 4100 студената, међу којима су и познати оперски певачи: Борис Христоф, Ана Томова - Синтоу, Маргарита Лилова, Александрина Милчева и други, због чега Хор носи надимак „хор шампиона“.

 

Из богатог и разноврсног репертоара, за ову прилику одабрана су дела старих мајстора, бугарске и руске хорске композиције, остварења западноевропске класичне хорске и оперске литературе, дела савремених композитора из различитих земаља, као и народне песме: грчке, кипарске, далматинске, грузијске, јерменске и бугарске.  У извођењу класичног програма, Хор се одликовао изузетно квалитетним, негованим и савршено хомогеним звуком, са перфектним балансом између гласова и врло култивисаним солистима, док је из народних песама извирала аутентична рустична свежина народног певања. Крагујевачкој публици, Хор је приредио посебно уживање изванредно осмишљеном интерпретацијом Друге и Шесте руковети Стевана Мокрањца.

 

Диригент Дарена Попова, која је освајала низ признања на хорским такмичењима и фестивалима широм Европе, водила је Хор и ове вечери професионално, ангажовано и врло прецизно, са веома високим захтевима, потврђујући још једном своју изузетну класу.

 

Са сваком нумером, температура у сали је расла. У почетку нешто резервисана, публика је испратила Хор и његовог диригента снажним и дуготрајним аплаузом, захвална за високи извођачки домет и узбудљиво хорско вече.